RSS Feed
 1. Ruohonleikkurin vuoro

  toukokuu 18, 2019 by Samuli

  Voisitko jo täyssähköistyä? Ettei tarttis enää bensankatkua ilmaan päästellä.

  Sen lisäksi ettet enää pärinöisi, voisitko ihan ilman mua ajella nurtsin ja laturiin? Automaatti raakana kasvimaalla.

  Syöksyissä vuosien havuja, lehtipuhallin ja painepesurikin hyytyy. Kun hoidat nurmea, voin rakettireppu edellä kiivetä räystäälle.

  Elämä reunalla onnistuu kun muistaa vaan mikä pitää maanpinnalla. Priimus sähkömoottori.


 2. Markkinoinnin arvo

  toukokuu 16, 2018 by Samuli

  Minkä arvoista markkinointi on? Mikä on markkinoinnin arvonlisä, jolla arvioida yhtiön markkinointimenoja?

  Mittaamalla markkinoinnilla tuotetun myynnin ROAS (return on advertising spend), voidaan hahmottaa markkinoinnin lisäarvon tuottokyky. Jos luku on enemmän kuin 1, kannattaa kyseisellä kertoimella investoida mahdollisimman paljon.

  Arvonlisä
  ———–––––––––––––——————
  Toimenpiteeseen kohdistuvat kulut

  esim.

  Konversioiden tuottama myyntikate
  ———–––––––––––––————————————————
  Trafiikin lähteen mediakulut

  Toisaalta arvoa mitataan usein spekuloimalla vertailuarvoon syntynyttä korrelaatiota markkinoinnin tapahtuma-aikana. Esimerkiksi osakeannin tai joukkorahoituskierroksen markkinoinnin arvo voitaisiin määrittää yrityksen valuaation vahvistumisena. Tällöin markkinointikampanja nähtäisiin investointina, kun taas siitä poikivana tuottona pidettäisiin arvonnousua.

  Joukkorahoitusvaluaatio – edeltävä valuaatio
  ———–––––––––––––————————————————
  Joukkorahoituskampanjan markkinointi-investoinnit euroissa

  Joukkorahoituskampanjan onnistuessa yrityksen arvo noussee huimasti suhteessa varattuun markkinointibudjettiin. Sellainen tuottolaskelma ilahduttaisi markkinoijan. Toisaalta onnistuneessa pääomankartuttamiskampanjassa työskenteli ehkäpä myös myyjä, joka klousasi kampanjan aikana yksittäisiä sijoituksia. Unohtamatta toimaria joka kuumeisesti hieroili käsiään koko kampanjan ajan odottaen exittiä. He arvottaisivat saman markkinointi-investoinnin aivan eri tavalla. He voisivat argumentoida, että markkinointi-investointi oli vain ”vakuutusmaksu”, jottei joukkorahoituskierros vain kaatunut puutteelliseen markkinointiin. Tällöin myyjä näkee oman työnsä välttämättömyyden siinä missä toimarikin.

  Kun syntyy kinaa siitä kenen panos vaikutti tuottolukemiin parhaiten, ei ole poikkeuksellista kuulla markkinoijan tuloskyvyn kyseenalaistusta. Siksi markkinointia tekevän pitääkin osata hyödyntää sisäisen markkinoinnin keinoja. Luovaa tarinankerrontaa hyödyntäen hän varmistautuu, että johtoryhmässä voimistuu näkemys markkinoinnin tuoman arvonlisän merkittävyydestä. Fiksua on lobata mahdollisimman myönteisen korrelaation tuottava mittari oman toimintansa arvioinnille.

  Markkinoinnin arvo on mitattavissa sen itsestään kertovien tarinoiden myyvyydellä.

  Siispä jo universaaliksi lujittunut mittari mainostoimistoalalla on mitata liikevaihdon sijaan myyntikatetta. Tarinan arvo on siis se, jonka sen kuulija sille antaa. Jos muuttuja on 1 tai enemmän, on tarina varmasti enemmän kuin epätosi.


 3. Kiireetön luonnontila

  heinäkuu 18, 2017 by Samuli

  Luonto ei kiirehdi. Silti kaikki on valmista. Etenkin rikkaruoho.

  Ja sitä riittää. Se itseasiassa kiirehtii. Sinne minne en ehdi ja sinne mistä juuri leikkasin.

  Ruohonleikkuri on muutenkin raskas. Ja fossiilinen. Avaan oluen. Luonnontuotteen. Uusiutuva voimavara kellarin kylmässä.


 4. Moraalinen pohdinto: Onko kaupallisuudella sijaa ympäristön kehittämisessä?

  marraskuu 5, 2016 by Samuli

  Jee! Pääsin dialogiin ympäristöjournalistin kanssa

  Hei,
  pyytäisin yhtiönne edustajalta hyvin tiivistä kommenttia sähkön hintaa ja alkuperää koskevaan juttuuni:

  Energiamarkkinaviraston sähkön hintavertailusivuston mukaan yksivuotisissa määräaikaisissa sopimuksissa yksi edullisimmista on tällä hetkellä ”Lumo Energia 1 vuosi”.
  Sivun mukaan tuotteenne on 100% vesivoimaa.

  Tämä on vahvasti ristiriidassa yleisen käsityksen kanssa, jonka mukaan vihreä sähkö on kalliimpaa kuin sekasähkö.

  Miten te näette tilanteen – miten on mahdollista, että halvimpien sähkösopimustarjousten kärjessä on 100% uusiutuvilla tuotettu sähkö?

  Jami Jokinen
  Ympäristötoimittaja, pääluottamusmies (SJL)
  Marva Media
  (Sanomalehti Länsi-Suomi ja Raumalainen)
  Puh. 010 8336 251
  Gsm. 050 504 3251
  jami.jokinen@marvamedia.fi
  www.marvamedia.fi
  Twitter: @JamiJokinen
  Facebook: Ympäristötoimittaja Jami Jokinen

  Enemmistösijoittajan roolissa sitä huomaa aktiivisesti toivovansa oman investointinsa menestystä, ja näin syntyy intressiin perustuva sisäinen tarve median kanssa vuorovaikutuksessa edistää omaa ansaintaansa. Moraalinen pohdintoni tänään onkin se, että onko ympäristöämme, tuota yhteistä, perintönä saatua ja perintönä edelleen jätettävää, korvaamatonta resurssiamme, käsiteltäessä sopivaa edistää omaa ansaintaa?

  Kysyttäessä on kuitenkin sopivaa vastata. Koitin ratkaista sisäisen dilemman vastaamalla seuraavasti:

  Lämmin kiitos kommenttipyynnöstä!

  Tässä vastauksemme kiteytetty versio:

  Halvimpien sähkösopimusten kärjessä on tosiaan Lumo Energia, ja me tarjoamme vain uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä. Tuomme vuoden 2017 alussa valikoimaamme vesivoiman lisäksi myös aurinko-, tuuli- ja biovoiman, eikä näidenkään energiamuotojen tarjoaminen tule merkittävästi näkymään tällä tavoin tuotettua sähköä ostavan kuluttajan sähkölaskun loppusummassa. Toimintatapaamme voisi hyvin verrata vaikkapa OnniBusiin: haastamme perinteisiä toimijoita kehittämällä tehokkaita palveluita uuden aikakauden hintatietoisille kuluttajille. Ympäristövastuullisuuden mukanaan tuoman kustannuksen säästämme tehokkaalla palvelullamme.

  Yritin pitää yllä esitellyn vastaukseni tiiviinä, ja kun en tiennyt kontekstia, niin tulin kirjoittaneeksi alle samat seikat ja lisäinformaatiota tietojen ympärille vielä pidemmän kaavan kautta. Saat vapaasti poimia lausumiani ja journalistisin menetelmin tiivistää vastauksen sisältöä juttuusi parhaiten sopivaksi katsomallasi tavalla. Olen kursivoinut ne seikat, joita siis itse toivoisin korostettavan Lumo Energian yritysviestintätavoitteiden näkökulmasta, mutten pyri ohjaamaan kiinnostavalta vaikuttavasi juttusi journalismia. :) Pyydän kuitenkin mahdollisuutta tutustua mahdolliseen kiteytettyyn lainaukseen sekä asiayhteyteen vielä ennen jutun julkaisua.

  Tässä siis lisätiedoilla täydennetty laajempi vastaus – toivottavasti siitä on apua juttusi laadinnassa!

  1. Halvimpien sähkösopimusten kärjessä on tosiaan Lumo Energia, ja me tarjoamme vain uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä. Tuomme vuoden 2017 alussa valikoimaamme vesivoiman lisäksi myös aurinko-, tuuli- ja biovoiman, eikä näidenkään energiamuotojen tarjoaminen tule merkittävästi näkymään tällä tavoin tuotettua sähköä ostavan kuluttajan sähkölaskun loppusummassa.
  2. Lumo Energia on halvimpien sähkösopimusten kärjessä siksi, että olemme panostaneet vain ekologisen energian tarjoamisen lisäksi myös sähkönmyynnin prosesseihin: tutkimusten* mukaan uudet sähköä kuluttavat sukupolvet haluavat asiakaspalvelua aivan eri tavoin, kuin aiemmat sukupolvet. Myymme sähkösopimuksia vain verkossa ja kehitämme tehokkaita palveluita. Tämä osaltaan mahdollistaa asemamme halvimpien sähkösopimusten tarjoajana. Toimintatapaamme voisi hyvin verrata vaikkapa OnniBusiin: haastamme perinteisiä toimijoita kehittämällä tehokkaita palveluita uuden aikakauden hintatietoisille kuluttajille.
  3. Kysynnän ja tarjonnan lait hallitsevat myös sähkön hinnoittelussa. Sähkökauppa käydessämme ei vesivoiman alkuperätakuu tuo merkittävää lisähintaa sekasähkön hinnan päälle. Ympäristövastuullisuuden mukanaan lisäkulun säästämme tehokkaalla palvelullamme. Vesivoimaa on paljon saatavilla pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla, ja esimerkiksi Norjassa vesivoiman osuus kokonaissähköstä on yli 99 %. Vesivoima on edullista, koska sen suurin investointi on jo tapahtunut pohjoismaisten vesivoimaloiden rakennusvaiheessa. Vesivoima myös houkuttelee uusia investointeja siksi, että sitä voidaan käyttää säätövoimana, eli vesivarojen varastoituessa voimalaa voidaan hallita juuri kysynnän mukaisesti. On toki totta, että jos esimerkiksi teollisuus, joka kuluttaa noin puolet Suomessa käytetystä sähköstä, luopuisi ydinvoimaomistuksestaan ja niiden generaattorit ajettaisiin alas, teollisuuden kysynnän siirtyminen ympäristöystävällisesti tuotettuun sähköön toisi nostoa sen markkinahintaan.

  * Viittaan Accenturen tutkimusohjelmaan ”The New Energy Consumer research program”, https://www.accenture.com/us-en/insight-new-energy-consumer-thriving-new-retail-ecosystem

  Ystävällisin terveisin ja lämpimiä viikonloppuhetkiä toivottaen,

  Samuli Melanko

  Vastauksessa tuotiin siis avoimen selvästi kaupallisesti vaikuttavat intressit esille kursiivia käyttäen, ja pyrittiin parhaan mukaan tukemaan journalistia työssään antamalla tälle vapaus käsitellä annettua aineistoa toimittajan omien arvojen ja journalisten menetelmien puitteissa.

  Toivon todella, että yhteiseen hiiliin puhaltamalla voimme tuottaa ympäristöstämme paremman paikan itsellemme ja muille. Päivän päättyessä tapanani on ollut mietiskellä, jäikö päiväni saldoksi käteen haittaa vai lisääntynyttä etua ympäristölle tai itselle. Parhaimpina päivinä etua voi tulla molemmille. Uskon tänään saavani unen päästä hyvin kiinni.


 5. Pölynimurin vuoro

  heinäkuu 22, 2016 by Samuli

  Kiukkuni hieman huojentuu, kun tunnen viikon mökin pihalla seisseen autoni hurahtavan käyntiin. Kytken akusta laturin irti. Kantautuisiko kaiku, jos läimäisen konepellin kiinni? Ei kaikua. Kiukkukin jäi.

  Eilen vielä kävi saunan kiuas kuumana ja laiturilta veteen hypättyäni haltioiduin, kun tunsin tyynen järven vahvistavan matkakaiuttimestani kantautuvaa kesämusaa. ”Peto on irti.” Menetän malttini heti käännöksessä maantielle. Kiihdyn täysin. Henkilöautoni, lempinimeltään pölynimuri, ei enää vastaa kaasujalkani aggressiiviseen poljentoon.

  Tänään on pölynimurin vuoro mennä huoltoon. Helsingin Konalassa sijaitsee autohuoltofirmojen keskittymä. Pölynimuri jää parkkiruutuun. Nyt on oikea hetki noutaa seinän takaa toisesta huoltoliikkeestä valmistunut BMW.

  Hymähdän auton startatessa. Vaihdan valmiiksi sporttivaihteen päälle. Toivotan hyvää kesää kaikille!


 6. Lumo Energia aloitti toimintansa

  toukokuu 5, 2016 by Samuli

  Vuonna 2015 perustettu Lumo Energia aloitti sähkön myymisen ja toimittamisen alkuvuonna 2016. Markkina on ottanut Lumon selkeän ja reilun liiketoimintamallin tervetulleena vastaan ja uusia asiakkaita tulvii sisään ennätysvauhtia.

  Minulta on muutamasti kysytty ”Miksi co-foundasit ja rahoitat energiamarkkinassa toimivaa startupia?” Olen vastannut, että on kiinnostavaa muovata puhdasta energiaa edustavaa brändiä. Koen työni brändin kehittäjänä ja omistajana arvokkaaksi, sillä Lumo osallistuu uusiutuvan energian kysynnän kasvattamiseen.

  Kaikki haastattelemani helsinkiläiset tarvitsevat energiaa, ja ovat tietoisesti huolissaan energiansa ympäristöhaitoista. Investoin Lumo Energiaan, koska haluan osallistua energiamarkkinaan ohjaamalla kuluttajien kysyntää uusiutuviin energiamuotoihin.

  Nopeasti kuluttaja-asiakkaita hankkiva Lumo Energia käyttää vain uusiutuvia energianlähteitä.


 7. Kehitystä cv-rintamalla

  marraskuu 6, 2015 by Samuli

  It’s been a while AKA viimeisestä tekstistä on jo kertynyt aikaa. Kuron kiinni menetetyn ajan ammattikontekstissa:

  – Momondon maajohtajana loin momondo-lentovertailulle onnistuneen etabloitumisen Suomen matkailumarkkinaan vuonna 2012. Vuosina 2012-2013 käytin momondoa case-esimerkkinä monessa seminaariesityksessä.
  – Vuodet 2013 ja 2014 työskentelin täysillä eteenpäin Searchboxin asiakastöissä ja henkilöstön sekä tuotteistuksen kehittämisen parissa (onnistuneet tunnusluvut näinä tilikausina loivat pohjan väliexitille, joka lopulta realisoitui tammikuussa 2015)
  – Toimariksi Developer’s Helsinkiin syyskuussa 2014. Olen yhä positiossa ja devaustiimi on yhtenäinen osa samaa työyhteisöä, johon Searchboxin henkilöstö kuuluu. Developer’sin arvot ovat Laatu, Läpinäkyvyys ja Liiketoimintaymmärrys. Developer’s tekee vain sellaisia web-projekteja, jotka onnistuvat. Onnistuminen varmistetaan määrittelemällä KPI-mittarit ennen koko projektin aloitusta, sekä jatkuvalla mittausperusteisella kehityksellä.
  – Päiväduunipaikkani Searchbox myyty osaksi Innolink-tutkimuskonsernia tammikuussa 2015
  – Big pay day – liki 10 vuoden työ Searchboxin kehittämiseksi hinnoitellaan yhdellä transaktiolla – maaliskuussa 2015 saapuu Searchbox-liiketoimintakaupan ensimmäisen kauppasumman cash-tilitys, jonka myötä kiiruhdan automaatille ikuistamaan tiliotteen
  – Innolink Groupin hallituksen jäsenyys huhtikuussa 2015.
  – Advisoriksi Faralongiin huhtikuussa 2015. Faralong on seikkailumatkailun uber.
  – Perustajaosakkuus Lumo Energia:ssa. Lisätietoja artikkelissa Lumo Energia aloitti toimintansa
  – Innolinkin ostama Mainoskenttä johdettavaksi lokakuussa 2015. Tehtävänäni on sulauttaa eri liiketoimintakaupoilla hankittuja mainostoimistoliiketoimintoja. Alan järjestelmällisesti kehittämään omaa osaamistani yritysostojen optimoinnissa, ja toivon että osaamisesta on lisäarvoa tuleviin yritysostotilanteisiin. Mainoskenttä ja Searchbox yhdistyivät, ja muodostivat Innolink Agencyn huhtikuussa 2016.


 8. Läpinäkyvä kritiikki kasvattaa konversioita 67 %

  tammikuu 10, 2012 by Samuli

  Sensurointi ei kannata.

  Tutkimuksen mukaan 68 % kuluttajista luottaa tuotearvioihin enemmän, kun tuotteesta on nähtävillä sekä hyvää että huonoa palautetta.

  30 %:lla herää epäilyksiä palautteiden aitoudesta, mikäli tuotteesta ei ole nähtävillä negatiivista palautetta lainkaan.

  Tässä mietittävää firmoille, jotka eivät ole uskaltaneet astua sosiaaliseen mediaan siitä syystä, että sosiaalinen media altistaa yrityksen kontrolloimattomalle sisällölle, jopa kritiikille!

  Kritiikkiin tutustuvat kuluttajat konvertoivat 67 % paremmin.

   


 9. Ota Google+ mukaan SEO -kampanjaasi

  marraskuu 9, 2011 by Samuli

  Google on julkaissut uuden Direct Connect -ominaisuuden, jonka avulla yritysten ja brändien Google+ -sivut löytyvät helposti Google-haulla. Vielä on epäselvää, kuinka paljon Google+ sivut saavat painoarvoa Googlen algoritmissa, mutta sanomattakin on kai selvää, että Google+ -hakutulokset tulevat varmasti ainakin Facebook-sisältöjen yläpuolelle :)

  Lue lisää:

  http://adwords-fi.blogspot.com/2011/11/paase-lahemmas-asiakkaitasi-google.html


 10. Steve Jobs oli tunnevammainen tyyppi – mitä markkinoijat voivat hänestä oppia?

  marraskuu 1, 2011 by Samuli

  Steve Jobs tunnettiin nerona ja narsistina.

  Steve Jobs rakensi Applen maailman johtavaksi teknologiayritykseksi. Lisäksi on tiedossa, että kaveri oli täysi narsisti. Mitä Steve voi opettaa markkinoijille ja yrittäjille?

  1. Luo standardi, synnytä liike

  iPad loi tableteille uuden standardin ja se dominoi välittömästi koko tablettien markkinan. Ihmiset haluavat kuulua liikkeeseen, olla osa jotain suurempaa ja tunnustautua yhden asian edessä.

  Applen voima on sen fanaattisissa kannattajissa, jotka eivät luovu iPhonestaan, vaikka parempi alusta ja teknologiaympäristö (QT ja MeeGo) on jo tuotu markkinoille. Itseasiassa harvaa Apple-fania edes kiinnostaa, mitä teknologia on. Apple-faneja liikuttaa ainoastaan se, että se on Apple – heidän ja heidän vertaistensa hyväksymänsä standardi.

  Omassa bisneksessäsi voisit lopettaa toimimisen muiden luomien standardien jatkeena. Luo oma sininen valtameresi. Rakenna aivan uudet markkinat. Synnytä jotain sellaista, joka saa ihmiset tunnustautumaan sen lähettiläiksi.

  2. Älä yritä parantaa syöpää, vaan tee jotain joka yksinkertaisesti toimii

  iTunes ja App Store ovat esimerkkejä järjestelmistä, joista nörtit ja tietoyhteiskuntafilosofit eivät pidä. Nämä suljetut järjestelmät sisältävät suuria rajoituksia ja sääntelyjä, jotka estävät vapaata tiedonsiirtoa. Tästä huolimatta Jobs onnistui luomaan sellaiset kaupalliset ekosysteemit, jotka ihmiset päättivät ottaa käyttöön.

  Olisiko sinunkin aika hyväksyä se, että ihmiset eivät odota tuotteeltasi jotain maailmaa mullistavaa tai vapauttavaa? Voisitko sen sijaan tehdä palvelusi ostamisen ja käyttämisen helpommaksi ja haluttavammaksi?

  3. Älä tee kompromisseja

  Jobs riehui toimistollaan ja heitteli tuotekehityksessä mokanneita suunnittelijoita ulos neukkarista. Jokainen meistä on joskus idiootti, mutta siltikään ei ole tarvetta tyytyä kompromissiratkaisuihin. Tärkeät, mullistavat ideat eivät synny konsensuksessa. Yksikään jees-mies ei ole päässyt menestyjien kirjoon. Suurimmat mestarit ovat aina keränneet vihamiehiä.

  Sinä olet vastuussa päätöksistä, joita olet tekemässä muiden tiiminjäsentesi kanssa. Jos ainoa tie markkinoille on se, että julkaistaan jotain joka miellyttää kaikkia, on tuotteesi a) myöhässä ja b) se on niin tasapaksu tai täynnä (oikeasti tarpeettomia) featureita, että se ei puhuttele ketään.

  Katso asiaa tältä kantilta: Nokian liian suureksi räjähtänyt väliportaan johtajakoneisto teki kaikkensa välttyäkseen vastuulta. Se teki kaikki mahdolliset kompromissit, jotta rakennettaisiin koneisto jossa kukaan ei voi syyttää ketään. Lopputuloksena oli farssi, kuten tiedämme.

  Jos haluat menestyä firmassasi, voisit alkaa tekemään ratkaisuja ja seistä niiden takana.

  4. Lopeta ollessasi voitolla

  Jobs sai kenkää perustamstaan firmasta. Ei siis ollut vielä aika lopettaa. Jobs hioi taitojaan ja jatkoi agendansa ajamista. Lopulta hänet pestattiin Appleen takaisin ja oli jälleen aika yrittää valloittaa maailma.

  Luotsattuaan firmansa menestykseen, Jobs irtisanoutui toimitusjohtajuudestaan yhtiön arvon ollessa huipussaan. Olisimme idiootteja, jos ennustaisimme Jobsin luotsaamalle yhtiölle loputonta ylämäkeä. Arvon on tultava alas, ellei yhtiö pysty luomaan loputtomasti entistä mullistavampia tuotteita ja ellei se saa aivopestyä fanejaan ostamaan niitä aina vaan entistä kalliimmalla. Itse en usko, että kehittyville markkinoille laajeneminen olisi Applen tie. Riippumatta siitä, kuka mihinkin uskoo, voimme olla varmoja siitä, että Applen tulevaisuus ei kiinosta enää ainakaan Steveä. Hän lopetti voitolla ja nyt hänet on hautaan saatettu. Joka tapauksessa hän muutti maailman, jossa käytämme teknologiaa. Hän muotoili sen mukavammaksi, mutta toisaalta myös hinnoitteli ympärillämme olevan softan ja raudan ja pakotti käyttäjänsä maksamaan siitä.

  Tavoittele sinäkin voittoa häpeilemättömästi, mutta muista samalla, että elämä on lyhyt.

  5. Älä luovuta

  Kuuluisassa puheessaan Stanfordista valmistuneille Jobs kertoi, että rakkaus oli suurin motivaatio Jobsille jatkaa työtään, jopa Applesta saatujen potkujen jälkeen.

  ”You’ve got to find what you love.” -Steve Jobs

  Jokaisessa hommassa tulee vastaan haasteita. Jos et löydä syvempää motivaatiota toiminnallesi, voisit samantien lopettaa ja palkata jonkun muun yhtä välinpitämättömän hoitamaan hommiasi. Saisit ainakin enemmän vapaa-aikaa jollekin, joka sinua todella kiinnostaa. Jos haluat oppia jotain tältä tunnevammaiselta kulttihenkilöltä, opi rakastamaan sitä mitä teet!

  Mitä jos lopettaisit kaikki ne toiminnot yhtiössäsi ja rutiineissasi, joista et pidä? Unohda ne 80 työtehtävää joiden parissa koet olevasi velvoitettu puuhaamaan ja keskity niihin 20:een, jotka sinua kiinnostavat ja joilla on merkitystä.