RSS Feed

Steve Jobs oli tunnevammainen tyyppi – mitä markkinoijat voivat hänestä oppia?

1.11.2011 by Samuli

Steve Jobs tunnettiin nerona ja narsistina.

Steve Jobs rakensi Applen maailman johtavaksi teknologiayritykseksi. Lisäksi on tiedossa, että kaveri oli täysi narsisti. Mitä Steve voi opettaa markkinoijille ja yrittäjille?

1. Luo standardi, synnytä liike

iPad loi tableteille uuden standardin ja se dominoi välittömästi koko tablettien markkinan. Ihmiset haluavat kuulua liikkeeseen, olla osa jotain suurempaa ja tunnustautua yhden asian edessä.

Applen voima on sen fanaattisissa kannattajissa, jotka eivät luovu iPhonestaan, vaikka parempi alusta ja teknologiaympäristö (QT ja MeeGo) on jo tuotu markkinoille. Itseasiassa harvaa Apple-fania edes kiinnostaa, mitä teknologia on. Apple-faneja liikuttaa ainoastaan se, että se on Apple – heidän ja heidän vertaistensa hyväksymänsä standardi.

Omassa bisneksessäsi voisit lopettaa toimimisen muiden luomien standardien jatkeena. Luo oma sininen valtameresi. Rakenna aivan uudet markkinat. Synnytä jotain sellaista, joka saa ihmiset tunnustautumaan sen lähettiläiksi.

2. Älä yritä parantaa syöpää, vaan tee jotain joka yksinkertaisesti toimii

iTunes ja App Store ovat esimerkkejä järjestelmistä, joista nörtit ja tietoyhteiskuntafilosofit eivät pidä. Nämä suljetut järjestelmät sisältävät suuria rajoituksia ja sääntelyjä, jotka estävät vapaata tiedonsiirtoa. Tästä huolimatta Jobs onnistui luomaan sellaiset kaupalliset ekosysteemit, jotka ihmiset päättivät ottaa käyttöön.

Olisiko sinunkin aika hyväksyä se, että ihmiset eivät odota tuotteeltasi jotain maailmaa mullistavaa tai vapauttavaa? Voisitko sen sijaan tehdä palvelusi ostamisen ja käyttämisen helpommaksi ja haluttavammaksi?

3. Älä tee kompromisseja

Jobs riehui toimistollaan ja heitteli tuotekehityksessä mokanneita suunnittelijoita ulos neukkarista. Jokainen meistä on joskus idiootti, mutta siltikään ei ole tarvetta tyytyä kompromissiratkaisuihin. Tärkeät, mullistavat ideat eivät synny konsensuksessa. Yksikään jees-mies ei ole päässyt menestyjien kirjoon. Suurimmat mestarit ovat aina keränneet vihamiehiä.

Sinä olet vastuussa päätöksistä, joita olet tekemässä muiden tiiminjäsentesi kanssa. Jos ainoa tie markkinoille on se, että julkaistaan jotain joka miellyttää kaikkia, on tuotteesi a) myöhässä ja b) se on niin tasapaksu tai täynnä (oikeasti tarpeettomia) featureita, että se ei puhuttele ketään.

Katso asiaa tältä kantilta: Nokian liian suureksi räjähtänyt väliportaan johtajakoneisto teki kaikkensa välttyäkseen vastuulta. Se teki kaikki mahdolliset kompromissit, jotta rakennettaisiin koneisto jossa kukaan ei voi syyttää ketään. Lopputuloksena oli farssi, kuten tiedämme.

Jos haluat menestyä firmassasi, voisit alkaa tekemään ratkaisuja ja seistä niiden takana.

4. Lopeta ollessasi voitolla

Jobs sai kenkää perustamstaan firmasta. Ei siis ollut vielä aika lopettaa. Jobs hioi taitojaan ja jatkoi agendansa ajamista. Lopulta hänet pestattiin Appleen takaisin ja oli jälleen aika yrittää valloittaa maailma.

Luotsattuaan firmansa menestykseen, Jobs irtisanoutui toimitusjohtajuudestaan yhtiön arvon ollessa huipussaan. Olisimme idiootteja, jos ennustaisimme Jobsin luotsaamalle yhtiölle loputonta ylämäkeä. Arvon on tultava alas, ellei yhtiö pysty luomaan loputtomasti entistä mullistavampia tuotteita ja ellei se saa aivopestyä fanejaan ostamaan niitä aina vaan entistä kalliimmalla. Itse en usko, että kehittyville markkinoille laajeneminen olisi Applen tie. Riippumatta siitä, kuka mihinkin uskoo, voimme olla varmoja siitä, että Applen tulevaisuus ei kiinosta enää ainakaan Steveä. Hän lopetti voitolla ja nyt hänet on hautaan saatettu. Joka tapauksessa hän muutti maailman, jossa käytämme teknologiaa. Hän muotoili sen mukavammaksi, mutta toisaalta myös hinnoitteli ympärillämme olevan softan ja raudan ja pakotti käyttäjänsä maksamaan siitä.

Tavoittele sinäkin voittoa häpeilemättömästi, mutta muista samalla, että elämä on lyhyt.

5. Älä luovuta

Kuuluisassa puheessaan Stanfordista valmistuneille Jobs kertoi, että rakkaus oli suurin motivaatio Jobsille jatkaa työtään, jopa Applesta saatujen potkujen jälkeen.

”You’ve got to find what you love.” -Steve Jobs

Jokaisessa hommassa tulee vastaan haasteita. Jos et löydä syvempää motivaatiota toiminnallesi, voisit samantien lopettaa ja palkata jonkun muun yhtä välinpitämättömän hoitamaan hommiasi. Saisit ainakin enemmän vapaa-aikaa jollekin, joka sinua todella kiinnostaa. Jos haluat oppia jotain tältä tunnevammaiselta kulttihenkilöltä, opi rakastamaan sitä mitä teet!

Mitä jos lopettaisit kaikki ne toiminnot yhtiössäsi ja rutiineissasi, joista et pidä? Unohda ne 80 työtehtävää joiden parissa koet olevasi velvoitettu puuhaamaan ja keskity niihin 20:een, jotka sinua kiinnostavat ja joilla on merkitystä. 

 


Ei kommentteja »

No comments yet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *